Wednesday, February 01, 2012

Hidup Lelaki Bujang

Alhamdulillah sampai juga saya ke Tanjong Malim (TM) biarpun dari Seremban (rumah mak cik-Cik Mas) petang tadi. Rindu. Mana tak rindu Tanjong Malim biarpun sering dikutuk orang (pekan mati, tak ada apa pun). Biarpun pernah 'hot' sekejap ketika awal tahun baru yang lalu. Mahu tak rindu, hampir tiga tahun saya 'menetap' di sini. Hajat juga mahu bertemu Din dan Zalie, mereka yang usai pulang dari debat 1Malaysia di UKM. Yelah hari itu, patutnya memang saya merancang mahu menemani mereka tapi apakan daya, badan tak sihat jadi Azam sahaja yang dapat menemani jadi 'pegawai pengiring'!

Datang ke TM dengan hanya beberapa helai baju memang dikira kerja gila juga gamaknya. Mujur juga dapat meminjam tuala dan kain pelekat daripada Haireyl, JMK kolej. Ah, mereka semua dah macam adik sendiri! Terima kasih daun keladi! Terus ke topik utama. Hehe. Oh ya, makan malam tadi makan bersama Din dan Zalie, biasalah bila dah berjumpa. Dan seperti biasa, mesti ada gelak ketawa. Saya memang suka ketawa dan buat orang ketawa-gembira!


(Zalie [Bertopi]- teman sebilik sem lepas yang 'hot' itu dan Din yang berbaju kelabu.)

Makan malam tadi cuma borak-borak tentang cuti dan sengaja saya timbulkan isu tidak sabar mahu ada rumah sendiri, sudah bekerjaya dan menikmati hidup orang bujang dalam erti kata sebenar. Terus Din pertikaikan, habis tu selama hari ni kita tak hidup bujang ke? Yelah, bila dah belajar di universiti, hidup berdikari. Kena fikir makan pakai walaupun bukan daripada sumber kewangan sendiri kan! Ya, betul. Memang saya tak nafikan. Cuma saya beritahu, saya cuma tidak sabar mahu menikmati hidup bujang yang sebenar. Ish, macam mana pula tu? Haha

Mana taknya, bila duduk di kolej saya tak dapat merasai nikmat orang bujang. Setakat inilah. Sebab saya menetap di kolej sejak semester satu lagi. Teman serumah bukan sekepala dan bukan orang yang baik-baik yang dapat kita jangka! Bagi sayalah. Mungkin sebab saya belum berpengalaman duduk membujang di rumah sewa. Mungkin. Itu yang saya katakan dengan Din. Mungkin definisi hidup lelaki bujang bagi dia lain. Perkara ini subjektif. Lain takrifan mengikut persepsi individu walaupun kadangkala dilihat skeptikal di kaca mata masyarakat.

Bagi saya takrifan hidup orang bujang apabila sudah bekerjaya nanti, duduk di rumah sendiri tidak kisah bersendiri atau dengan teman yang mampu menerima perbezaan kita seadanya  juga tidak kisah lelaki atau wanita. Oh ya, bagi yang berlainan jantina itu, pastikan sudah ada ikatan yang halal dahulu! Bak kata Din, teman hidup. Wah, jiwang juga dia! Hidup membujang, kita boleh buat apa sahaja yang kita suka. Yang penting masih berlandaskan syariat Islam. Hurm, panjang juga sebenarnya jika mahu menginterpretasikan makna 'hidup bujang' ni kan? Atau bagaimana pula dengan pandangan anda? Jom kita kongsi. Letak url blog  anda nanti ya!

Atau ada orang yang sudah berkahwin yang mahu kongsi pengalaman ketika bujang dahulu, boleh sahaja! Selamat hari wilayah! 


2 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails