Wednesday, May 30, 2012

Kumerindu!

Harap-harap rajuknya tidak lama, selalu juga saya mendapat pesanan agar menulis di sini. Barulah saya sedari, ada juga yang sudi membaca cerita saya di sini. Terima kasih! Sebenarnya, sudah lama saya mahu menulis tentang ini, berkongsi dengan semua pembaca setia Menjejak Dewasa. Aduh, kekok pula saya bermain dengan bahasa sebab sudah lama benar saya tidak menulis. Harap-harap pembaca tidak jemu ya!

Saya bukannya ramai teman rapat yang sekelas Sejarah, maklumlah jumlah bakal cikgu Sejarah badge saya ada dalam 180 orang. Itu pun ada juga beberapa pelajar perempuan yang saya tidak kenal! Ish, teruk! Maafkan saya... Kali ini saya mahu kongsi cerita dengan pembaca tentang teman-teman sekelas KPD atau kelas pengajaran, teknologi dan penaksiran atau lebih popular dengan nama makroteaching (cara-cara mengajar di dalam kelas). Selepas tahun kedua pengajian, ramai teman lelaki Sejarah yang sebelum ini duduk sekolej sudah keluar dan menyewa rumah di sekitar Tanjong Malim. Mungkin hal ini juga sebenarnya menyebabkan saya terasa yang saya kekurangan kawan. Ya, di tahun-tahun akhir pengajian saya merasa begitu! Sekarang, saya sendiri merasakan perkara itu sedangkan sebelum ini saya hanya melihat senior-senior saya yang macam kurang kawan, rupanya saya sedang melaluinya sekarang! Maklumlah, masing-masing sudah sibuk dengan hal sendiri.Dua semester saya ambil kelas KPD dengan teman sekelas dan pengajar yang sama membuatkan saya akan merindui saat-saat manis bersama mereka! Ya, terlalu banyak perkara yang saya pelajari. Awalnya, saya antara orang yang keras bersuara agar ditukar tenaga pengajar. Yelah, mana tidaknya kami belajar dengan seorang profesor emeritus. Semester pertama ketika belajar dengan prof Isahak, kami terasa agak lain. Yelah, pertamanya beliau bukan pun pensyarah daripada jabatan sejarah dan perkara yang agak menggerunkan adalah apabila kami perlu berfikir sepertimana beliau berfikir! Rupanya barulah saya maklum bahawa uktuk kelas KPD, ada pensyarah daripada FPPM dipinjamkan untuk mengajar subjek tersebut termasuk kos-kos yang lain. Betullah kata orang, tak kenal maka tak cinta; semakin lama mengenali beliau ada satu perasaan lain yang menyusup ke dalam hati kecil saya.

Saat ini, saya benar-benar bangga ditemukan dengan beliau dan dapat belajar dengan insan hebat ini! Banyak ilmu tentang hidup yang dikongsi di dalam kelas dan beliau tidak lokek bercerita tentang pengalaman dewasa yang dilalui selama 82 tahun. Ya, prof saya ini masih lagi kuat dan gagah langkahnya walaupun seharusnya di usia begini, prof perlu berehat di rumah. Mungkin beliau tidak betah duduk di rumah dan semangat murabbinya amat terserlah setelah mengenali beliau yang amat saya kagumi. Terima kasih prof!

(Prof. Emeritus Dato' Dr. Isahak Haron)

Tentang teman sekelas, kali inilah saya rasakan yang saya amat rapat dengan mereka (teman sekos sejarah). Walaupun ada yang baru kenal ketika di tahun ketiga pengajian, tapi saya benar-benar bersyukur ditemukan dengan mereka. Benarlah manusia ini macam-macam ragam dan gelagatnya. Ish, rindunya sampai tak tahu mahu tulis apa lagi! Tak mengapalah, biarlah gambar-gambar yang bercerita ya.

-Bergambar kenangan setelah mengharungi kesejukan di dalam kelas!

-Cikgu nakal. Kelas terakhir kami!

-Sebelum kelas bermula. ^^


-Bersama anak-anak Sarawak. Muka saya pun dah ada macam orang sana kan?

-Selesai sambutan hari guru. Sederhana tapi meriah!

-Bergambar kenangan setelah menyanyikan lagu 'Guru Malaysia' dan 'Kau Ilhamku', 
istimewa buat prof. Tiada dalam gambar, Haris dan Ong. ^^

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails