Thursday, October 11, 2012

Edisi Ulangtahun

Assalamualaikumwarahmatullah dan salam sejahtera semua pembaca.

Berbulan-bulan saya tidak menulis di sini. Bukan kerana sudah tidak suka, apatah lagi melayan rajuk di jiwa. Bukan. Tidak ada apa yang perlu untuk dirajukkan. Terima kasih buat mereka yang sering bertanya tentang penulisan saya di laman ini. Menjejak Dewasa yang banyak 'membesarkan'. Terima kasih!

Alhamdulillah. 4 Oktober baru juga berlalu. Terima kasih untuk doa dan ingatan yang berpanjangan. Menerima ratusan doa dan ucapan membuatkan diri kecil ini rasa dihargai (sms, Facebook dan Twitter). Terima kasih kerana sudi mendoakan agar saya dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki. Insyaallah, akan diisi usia yang berbaki agar dapat membuat kebaikan dan memberi manfaat kepada manusia lain. Terima kasih semua!

Ketika usia bertambah setakah lagi, semakin banyak perkara yang dapat saya pelajari. Saya mula lali dengan sepak terajang cabaran dunia. Benarlah, hidup ini satu persaingan. Hanya yang menang dan kalah yang menjadi penilaian. Dalam setiap langkah untuk menggapai kemenangan itu juga, akan ada manusia yang iri hati dan mampu menjatuhkan kita pada bila-bila masa. Selalulah hati-hati dan berwaspada!

-Mereka yang istimewa. Sahabat untuk selamanya, setia!
Syukur Tuhan. Bersyukur saya kerana dianugerahkan teman-teman yang selalu menyokong dan menegur saat saya tersilap langkah. Ketika kita mula mengenali apa itu hidup, kita juga akan mengerti bahawa ada dua jenis teman yang akan kita temui; iaitu teman yang menyokong dan menjatuhkan. Sekali lagi, selalulah berhati-hati! Terima kasih Azlee, Matt, Mirul, Zura, Izzah dan Memy- Geng Pelangi. Bahagia punyai mereka, selalu ada ketika senang dan susah derita. Moga Tuhan panjangkan ukhuwah ini hingga ke Jannah-Nya. 'Dalam kehidupan ini, yang terindah, melalui usia remaja!' Terima kasih!

Ulangtahun kali ini, anekamacam rasa yang menjentik gapura hati. Saya gembira kerana dapat mengenali ramai manusia. Gembira kerana dapat menggembirakan orang lain dan gembira kerana dapat merasai pelbagai pengalaman hidup; jatuh dan bangun semula. Gagal dan berlari hingga ke puncak jaya. Alhamdulillah, saya gembira. Dalam kegembiraan yang saya rasai, saya sedih sebenarnya apabila semakin jauh meninggalkan dunia kanak-kanak yang indah, tanpa perlu memikirkan sebarang masalah. Saya sedih dan takut kerana ketika usia bertambah bermakna semakin dekat kita dengan kematian dan bagaimakah pengakhirannya nanti?

Allahku, rahmatilah perjalanan hidup ini dan aku serahkan segala-galanya kerana hanya Engkau yang Maha Tahu.

-Terima kasih!
Gembira. Saya amat bahagia dikelilingi keluarga dan teman-teman yang menjadi tempat bersandar saat saya tersungkur menerima peringatan Tuhan. Ketika ini, saya benar-benar bahagia dengan hidup yang saya lalui. Syukur. Gembira dikelilingi anak-anak didik yang semakin bertambah dan mencambahkan benih kecintaan dalan dunia perguruan. Saya sudah mengerti makna cinta ini dan berjanji untuk melihat anak bangsa berjaya di hadapan mata. 

Tuhanku, kuatkan hati kecil ini agar mampu melahirkan manusia berjiwa besar.

-Manfaatkan setiap lapangan penjuru dunia!
Istimewanya ulangtahun kali ini, saya belajar sesuatu tentang hidup. Manfaatkanlah dua perkara yang sering kita lupa iaitu masa lapang dan saat sihat sejahtera. Kita sebenarnya seringkali membazirkan usia dengan perkara yang tidak bermanfaat dan tidak menggunakan kudrat yang dianugerah Tuhan dengan sebaiknya. Moga-moga peringatan kali ini dapat menjadikan kita manusia yang lebih baik daripada semalam yang telah hilang.

Terima kasih semua. Allahumma amin. Amin!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails