Monday, July 23, 2012

Guru Pelatih Muda

Ini mungkin catatan yang tertangguh. Sudah lama sebenarnya saya mahu mencatatkan kisah ini, kembara kehidupan yang indah yang sedang saya lalui. Mohon maaf buat semua yang sering menanti kisah-kisah baharu saya (macamlah ramai peminat yang baca!). Chehh! Biasalah, bila Tuhan tidak datangkan ilham, memang tak bergeraklah jari jemari ni. Maaf dari hati!

Bagi sesiapa yang belum tahu, saya sedang menjalani latihan mengajar di SMKA Sheikh Haji Mohd Said (SHAMS), Seremban. Lekas benar masa berlalu. Rasa macam baru sahaja saya menikmati tahun pertama di UPSI. Rupanya sekarang saya sudah di tahun akhir dan bakal meninggalkan tanah mendidik jiwa murabbi, Tanjong Malim (TM). Banyak. Terlalu banyak kenangan dan pengalaman yang sempat saya lalui sepanjang tiga tahun saya di TM. Semuanya mendewasakan! Dan kini saya benar-benar berdepan dengan realiti. Anak bangsa yang sedang saya hadapi dan akan saya temui lagi beberapa tahun mendatang, ketika saya benar-benar bergelar guru!

-Bersama rakan-rakan guru pelatih di SHAMS
Alhamdulillah. Saya bersyukur sangat apabila ditempatkan di SHAMS. Berada dalam persekitaran agama sebegini, pastinya akan mengingatkan saya dengan sekolah lama tempat saya menuntut ilmu. Terima kasih Allah! Apabila berada di SHAMS, saya rasa agak tenang kerana pelajarnya boleh dikatakan gred A dan masih boleh dikawal dengan baik. Sesuailah dengan motto mereka; anak yang baik mendengar kata. Moga-moga semuanya akan menjadi insan hebat satu hari nanti! Antara perkara lain yang membuatkan saya lebih bersemangat adalah semuanya bangsa saya sendiri. Anak Melayu Islam; yang pastinya lebih mudah untuk didekati dan mudah memahami setiap pesanan dan teguran.

Empat minggu sudah berlalu. Saya mula serasi dengan semuanya; rakan-rakan guru, kaedah p&p, persekitaran sekolah dan juga anak-anak yang sangat khalis lagi polos wajah mereka mengharap ilmu dan tunjuk ajar. Saya akan cuba sebaiknya berkongsi dengan mereka apa yang saya ada. Apalah guna ilmu kalau tidak disampaikan dan diamalkan. Saat ini saya benar-benar bahagia, saya gembira menjadi seorang guru. Sedikit demi sedikit saya sudah mencintai bidang perguruan yang penuh cabaran ini. Alhamdulillah kerana Tuhan permudahkan perjalanan kembara ini.

-Moga terus hidup jiwa murabbi di dalam diri!
Sejujurnya, saya sangat takut apabila mahu berhadapan dengan anak-anak SHAMS. Walaupun cabaran saya tidak berhadapan dengan pelajar nakal atau bermasalah tetapi saya akan berhadapan dengan pelajar pandai. Pelajar cerdik dan bijak! Ya, itulah pandangan pertama saya ketika kaki mula melangkah untuk melapor diri di sekolah ini. Guru-guru pula menyapa mesra, cikgu muda. Aduh, perli ke apa ni? Kata mereka kehadiran kami sebenarnya memeriahkan dunia perguruan- sebab orang muda banyak ideanya. Harap-harap begitulah. Saya sebenarnya begitu senang sekali dengan layanan guru-guru di SHAMS. Semuanya nampak mesra dan begitu mudah untuk didekati. Tidak lokek ilmu dan pengalaman. Dahulu saya pernah dengar kisah abang-akak senior yang berdepan dengan pelajar cerdik rupanya sekarang saya pula yang terpaksa berhadapan dengan cabaran sebegini. Walaupun pada awalnya saya agak kurang yakin tetapi lama-lama betullah kata orang, alah bisa tegal biasa!

Ketika mula-mula mengajar dulu, saya pernah curi-curi tengok Twitter pelajar. Macam stalker pulak! Jangan ikut taw! Heheh. Ada pelajar saya tulis di Twitternya begini, 'Esok sejarah. Yeay cikgu Amir!' dan 'Bersyukur dapat cikgu Amir ajar sejarah.' Saya terpaku kejap bila baca. Terharu. Alhamdulillah, saya bersyukur bila pelajar dapat menerima saya. Saya akan ingat sampai bila-bila pelajar tu. Harapan saya, biarlah dengan kehadiran saya mereka akan lebih mencintai ilmu, lagi-lagi sejarah. Yalah, sejarah kan selalu dikaitkan dengan bosan dan mengantuk. Harap-harap persepsi pelajar sudah mula berubah. Impian saya, moga mereka menjadi manusia hebat-cemerlang dunia dan akhirat!

7 comments:

 1. untong la..... hohohoh.... (nada jeles)

  ReplyDelete
 2. chaiyok3 cikgu amir kiter....nti leh posting trus c2 la..

  ReplyDelete
  Replies
  1. -Makasih bang. InsyaAllah doakan. Ada rezeki ok ja dapat sekolah ni... =)

   Delete
 3. zaman sy dulu (upsr-2000) nak masuk skolah SHAM kene dapat 4a/5a baru terpilih hehe.. All the best cikgu Amir..
  -tg

  ReplyDelete
  Replies
  1. -Samalah. Sekarang budak2 tu pun semua 5A/4A. Yang f4 sekarang paling cikai 6A. Memang superb kan? Aha. Makasih untuk sokongan. Doakan saya! ;)

   Delete
 4. all da best cikgu.
  shams da best.hehe..

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails