Friday, February 03, 2012

Awal Februari

Ketika tulisan ini ditulis, sedang berkumandang di radio lagu yang menjentik kenangan di lapangan fikir saya- Kau Ilhamku (Man Bai)! Ah, benar-benar membuai perasaan. Dan hari ini, genaplah 18 tahun pemergian abah ke negeri abadi. Tidak ada apa yang saya harap, moga abah beroleh bahagia. Selagi nadi terus berdenyut, selagi itu saya mampu menitipkan doa buat abah; moga Allah ampunkan semua dosa abah dan menjanjikan syurga buat dia, abah yang hanya dipinjam untuk sementara!

Hari ini juga, keputusan peperiksaan untuk semester lepas sudah keluar. Alhamdulillah. keputusan terbaik yang saya pernah peroleh setakat ini. Saya bersyukur sangat-sangat! Allah, hanya Kau yang tahu apa yang terbaik untuk hamba-Mu, termasuk aku! Gembira. Hanya tinggal tiga sem berbaki yang saya harap akan dapat lebih baik. Buat adik-adik yang baru tamat semester satu, tahniah untuk keputusan yang baik. Debaran sudah berakhir! Jangan lupa, perjalanan kalian masih jauh. Ada yang sms saya beritahu keputusan, tahniah. Permulaan yang baik. Teruskan perjuangan! Ramai juga adik-adik sem 1 yang sms dan telefon saya beritahu keputusan, boleh tahan gempak. Seronok saya bila dengar ramai yang dapat keputusan bagus. Tahniah sekali lagi. Moga terus jadi yang terbaik!

Esok saya akan ke Taman Negara, Rompin. Mungkin satu pengalaman baharu buat saya dan mungkin juga hadiah untuk keputusan yang baik ini. Alhamdulillah. Terima kasih buat acik. Minggu lepas acik ajak, pergi bersama keluarganya. Saya terima pelawaan itu dan esok saya akan bertolak ke sana. Doakan moga semuanya baik. Ya, semuanya baik! Banyak sebenarnya yang mahu saya coretkan. Nanti pulang dari Taman Negara, saya akan kongsi banyak cerita. Ya, terima kasih untuk pembaca setia. Moga semuanya baik-baik! Terima kasih.

Wednesday, February 01, 2012

Hidup Lelaki Bujang

Alhamdulillah sampai juga saya ke Tanjong Malim (TM) biarpun dari Seremban (rumah mak cik-Cik Mas) petang tadi. Rindu. Mana tak rindu Tanjong Malim biarpun sering dikutuk orang (pekan mati, tak ada apa pun). Biarpun pernah 'hot' sekejap ketika awal tahun baru yang lalu. Mahu tak rindu, hampir tiga tahun saya 'menetap' di sini. Hajat juga mahu bertemu Din dan Zalie, mereka yang usai pulang dari debat 1Malaysia di UKM. Yelah hari itu, patutnya memang saya merancang mahu menemani mereka tapi apakan daya, badan tak sihat jadi Azam sahaja yang dapat menemani jadi 'pegawai pengiring'!

Datang ke TM dengan hanya beberapa helai baju memang dikira kerja gila juga gamaknya. Mujur juga dapat meminjam tuala dan kain pelekat daripada Haireyl, JMK kolej. Ah, mereka semua dah macam adik sendiri! Terima kasih daun keladi! Terus ke topik utama. Hehe. Oh ya, makan malam tadi makan bersama Din dan Zalie, biasalah bila dah berjumpa. Dan seperti biasa, mesti ada gelak ketawa. Saya memang suka ketawa dan buat orang ketawa-gembira!


(Zalie [Bertopi]- teman sebilik sem lepas yang 'hot' itu dan Din yang berbaju kelabu.)

Makan malam tadi cuma borak-borak tentang cuti dan sengaja saya timbulkan isu tidak sabar mahu ada rumah sendiri, sudah bekerjaya dan menikmati hidup orang bujang dalam erti kata sebenar. Terus Din pertikaikan, habis tu selama hari ni kita tak hidup bujang ke? Yelah, bila dah belajar di universiti, hidup berdikari. Kena fikir makan pakai walaupun bukan daripada sumber kewangan sendiri kan! Ya, betul. Memang saya tak nafikan. Cuma saya beritahu, saya cuma tidak sabar mahu menikmati hidup bujang yang sebenar. Ish, macam mana pula tu? Haha

Mana taknya, bila duduk di kolej saya tak dapat merasai nikmat orang bujang. Setakat inilah. Sebab saya menetap di kolej sejak semester satu lagi. Teman serumah bukan sekepala dan bukan orang yang baik-baik yang dapat kita jangka! Bagi sayalah. Mungkin sebab saya belum berpengalaman duduk membujang di rumah sewa. Mungkin. Itu yang saya katakan dengan Din. Mungkin definisi hidup lelaki bujang bagi dia lain. Perkara ini subjektif. Lain takrifan mengikut persepsi individu walaupun kadangkala dilihat skeptikal di kaca mata masyarakat.

Bagi saya takrifan hidup orang bujang apabila sudah bekerjaya nanti, duduk di rumah sendiri tidak kisah bersendiri atau dengan teman yang mampu menerima perbezaan kita seadanya  juga tidak kisah lelaki atau wanita. Oh ya, bagi yang berlainan jantina itu, pastikan sudah ada ikatan yang halal dahulu! Bak kata Din, teman hidup. Wah, jiwang juga dia! Hidup membujang, kita boleh buat apa sahaja yang kita suka. Yang penting masih berlandaskan syariat Islam. Hurm, panjang juga sebenarnya jika mahu menginterpretasikan makna 'hidup bujang' ni kan? Atau bagaimana pula dengan pandangan anda? Jom kita kongsi. Letak url blog  anda nanti ya!

Atau ada orang yang sudah berkahwin yang mahu kongsi pengalaman ketika bujang dahulu, boleh sahaja! Selamat hari wilayah! 


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails