Thursday, January 03, 2013

Doa Itu Senjata

Masih belum terlewat lagi rasanya untuk saya ucapkan selamat tahun baru 2013 kepada semua pembaca setia. Tidak sangka, laman kecil ini bakal menjengah usia lima tahun. Macam-macam yang telah dilalui, dirasai. Semuanya mendewasakan!

-Tuhanku, permudahkanlah jangan Kau susahkan!
Saudara, sesekali ketika bermuhasabah diri pernahkah tiba-tiba saudara menyedari bahawa ada perkara yang terjadi dalam hidup ternyata sehaluan dengan keinginan hati, adalah doa yang pernah dipohon sebelum ini. Ketika itu, pasti kita terasa begitu kerdil sebagai hamba. Mahu sahaja rasanya merangkul segenap kecintaan kepada Tuhan! Allahu, benar-benar terasa bahagia.

Begitulah janji Tuhan; 'Maka berdoalah kepada-Ku. Maka akan Aku kabulkan'. Namun sayangnya, tidak semua antara kita yang mampu bersangka baik kepada Tuhan yang Maha Memberi. Andai bukan saat itu doa kita diangkat, mungkin satu masa nanti Tuhan anugerahkan suatu yang lebih istimewa kerana sengaja ditangguhkan agar kita menilai sebuah hikmah dalam kehidupan. Tuhan itu tidak zalim dengan setiap hamba-Nya kerana Dia perencana paling bijaksana.

Saat Allah mendengar doa kita, terasa begitu Allah sangat dekat mengetahui setiap perkara yang bertamu di lubuk rasa, juga hasrat yang mendiami pelusuk jiwa. Punyalah Agung Allah yang Satu apabila Maha Tahu setiap yang besar mahupun kecil, yang cuma pinjaman seketika untuk kita semua! Segala puji hanya layak buat-Mu, Allahku!

1 comment:

  1. Bersangke baik..bukan tentang siapa kita dalam kalangan manusia, tapi tentang siapa kita disisi Allah...

    www.macziha.blogspot.com

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails