Friday, December 28, 2012

Nikmat yang Membuncah!

Assalamualaikum warahmatullah dan selamat sejahtera semua pembaca.


Kehidupan ini seperti padang yang luas. Nikmati setiap yang kita lalui seindahnya!

Setelah sekian lama tidak menulis sebarang catatan di sini, saya mulakan kembali tulisan yang sering tertangguh. Dan tanpa sedar Disember pun bakal berlabuh, berlalu membawa kisah yang terhimpun dengan anekarasa yang rencam. Pahit, manis, ria, sedih, gembira, duka, curiga, musykil, keliru, bangga, terharu dan rasa yang pelbagai itulah yang sering menemani perjalanan hidup kita.

Bersyukurlah dengan setiap rasa yang Tuhan campakkan ke dalam hati kita kerana percayalah, andai hanya satu rasa sahaja yang bertandang di laman hati pasti hidup ini tidak bermakna lagi. Sebab itulah kehidupan ini penuh dengan kejutan, dan  benarlah Tuhan itu Maha Adil dengan hamba-hambaNya. Segala puji buat-Mu, Allahku!

-Nikmat Tuhan manakah lagi yang mahu kau dustakan? Maha suci Allah!
Andai mahu dihitung setiap nikmat yang diperoleh sepanjang tahun 2012 yang dilalui ini, rasanya pasti tidak mampu terhitung walaupun sudah dikumpulkan setiap air di lautan. Terlalu banyak yang telah Allah limpahkan hingga kita terlupa melafaz syukur kerana terlalu leka dengan nikmat yang hadir tanpa sedar. Allahu, terlalu rendahnya nilai seorang hamba. Nikmat yang besar didamba-damba, tetapi mahu mengucap syukur sengaja dibuat-buat lupa. Moga kita semua dijauhkan!

Setiap hari yang saya lalui, benar-benar mendewasakan. Bertemu dengan pelbagai kerenah manusia menambahkan lagi rasa syukur sebagai hamba. Subhanallah, unik sungguh penciptaan manusia yang punya pelbagai tingkah. Banyak perkara baru yang saya dapat pelajari selain pengalaman yang tentunya guru sejati yang membesarkan biarpun usia bertambah setakah lagi.

Tahun ini saya terus menapak biarpun ada kaki-kaki hitam yang sengaja mahu menyepak. Lumrahlah dalam kehidupan. Tidak semua orang akan senang dengan apa yang kita peroleh tetapi saya pahatkan pesanan ini dalam kotak ingatan; jika ada orang yang membenci kita sebenarnya mereka mahu menjadi seperti kita. Ya, mereka cemburu! Dan pesanan beginilah juga yang selalu saya titipkan jika ada yang  berkongsi rasa kerana punyai kawan yang selalu menjatuhkan. Ayuh, positif!

-Dewan Siswa November 2011 : Amalan Bersyukur
Ketika berbicara tentang hidup, pasti kita tidak akan terlepas dengan pilihan untuk membuat keputusan. Juga tak mampu lari dengan kehendak dan kemahuan, kerana setiap hari yang kita lalui adalah proses pembelajaran. Gunakan akal sebaiknya dan fikirlah dengan rasional yang mana satu lebih penting sama ada kehendak atau kemahuan dan akhirnya barulah berserah kepada Tuhan kerana Dia Maha Tahu dan merencana setiap ketentuan. Jangan sesekali kita terlepas pergantungan kerana hikmah tawakal itu sangat manis kerana dilimpahi rahmat Tuhan!

Bagi sesiapa yang memiliki koleksi Dewan Siswa, bolehlah jenguk kembali edisi November 2011 yang sempat saya kongsi mengenai 'Bersyukur' kerana saya tahu syukur itu terlalu tinggi nilainya! Sama-sama kita perbaiki diri menjadi manusia yang baik pekerti dan terus berbakti untuk watan pertiwi!

2 comments:

  1. nikmat yang membancuh .. pengalaman y melimpah .. kekurangan diri y baru dtemui .. sememangnya 2012 mengajar beribu erti .. Jazakallahu khairan kathira a.amir ! ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. -Sama2 kita perbaiki diri menjadi insan yang lebih baik daripada tahun-tahun yang lalu. Terus menjejak dewasa dan menerjah awan jaya, dik! ;)

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails