Thursday, March 28, 2013

Jangan Salahkan Alasan

Setelah sekian lama tidak mencoret sebarang catatan di laman ini, betapa rasa begitu canggung untuk memulakan penulisan semula. Istimewa untuk pembaca setia Menjejak Dewasa. Ya, sama-sama kita menjejak dewasa!

-Menjejak sebuah dewasa!

Dalam hidup, seringkali kita didatangi masalah untuk menguji- tidak kira dalam bentuk dan cara apa sekalipun. Cuma, bagaimana kita melihat sesuatu masalah itu. Adakah kita merupakan manusia yang suka membesarkan masalah yang kecil atau melihat masalah itu kecil dalam dimensi indera kita yang besar. Bagaimana?

-Kawan dan lawan. Siapa kita?
Jangan pernah memandang masalah itu negatif. Anggaplah sebagai cabaran yang akan mematangkan fikiran dan memberi pengalaman tentang hidup kepada kita. Ya, cabaran-cabaran itu sebenarnya yang mendewasakan. Percayalah! Jangan pernah juga menjadikan cabaran-cabaran yang hadir itu sebagai alasan, untuk kita mengekspresikan kebebasan. Salah kita, terlalu mudah untuk beralasan. Sedangkan pujangga ada berpesan; hendak seribu daya, tak nak seribu dalih. Jadi, apakah yang akan menjadi pilihan?

Saya memulakan sms; 'Dah lama tak borak'. Kemudian berbalas, 'Sibuk memanjang...'. Saya membalas kembali, 'Kita yang tak cari masa, Sibuk tu cuma alasan'. Ya, begitulah kita yang sering menyalahkan alasan-yang tidak wajar dipersalahkan. Saya sedih, mengapa manusia mudah menghamparkan alasan? Seringkali saya berpesan, setiap masalah pasti ada penyelesaian. Cuma kita yang mahu atau tidak untuk bertindak. Itu sahaja.

-Sahabat sejati selalu membahagiakan hati ^^
Tidak mengapalah, mungkin dia benar-benar sibuk sedangkan sibuk-sibuk saya, boleh berborak dengan teman-teman yang lain. Sibuk-sibuk saya, boleh bertemu dan berkongsi cerita tentang hidup yang harus dinikmati seindahnya. Atau mungkin dia sudah ketemu teman baru yang lebih serasi. Tidak mengapa, saya selalu sedar diri. Betapa saya bukan siapa-siapa. 

Dan saya tidak pernah beranggapan apa-apa. Apatah lagi melihat ini masalah yang begitu besar untuk diselesaikan. Betapa saya amat menyayangi persahabatan ini. Cuma mungkin dia perlukan masa untuk menguruskan 'kesibukan' yang hakikatnya memang tidak akan pernah berhenti dalam hidup. Jangan nanti setelah hilang di mata, baru kita tahu untuk menghargai. Ya, itu juga sifat manusia. Maaf andai tulisan ini menjentik manja ruang hati kecil dia. Terima kasih, sudi membaca tulisan hamba yang tidak seberapa. Sebelum kita salahkan yang lain, mungkin kita wajar melihat diri kita- yang pasti ada juga silapnya.
No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails