Saturday, April 20, 2013

Datang dan Pergi

-Hanya sendiri.
Pernahkah anda bayangkan ketika anda bangun pagi dan tiada sesiapa di sisi. Bagi yang hidup membujang, tiada teman sebilik. Teman serumah pun begitu juga. Yang tinggal bersama keluarga, tiada suami, tiada isteri, tiada anak-anak, tiada emak, tiada ayah. Cuma anda seorang sahaja yang ada. Ketika keluar rumah, pun begitu. Sunyi sepi. Ya, cuma anda seorang. Lalu berjalanlah anda tanpa arah tuju. Mahu mencari makanan di kedai makan, tiada sesiapa. Yang ada cuma anda seorang sahaja. Dan ketika itu, kepada siapa yang anda akan minta untuk membantu?

Ada seorang teman pernah kata kepada saya begini; Amir, hidup ni macam dalam game. Orang yang ada di depan kita tiba-tiba sahaja boleh hilang. Macam dalam game, sekelip mata sahaja boleh hilang. Dan begitulah juga dalam hidup sebenar yang kita lalui. Orang yang pernah ada di sisi kita tiba-tiba boleh menjauh. Tiba-tiba boleh menghilang. Dan tiba-tiba kita cuma bersendirian. Ya, dan ketika itu mungkin kita hanya berteman dengan Tuhan!

Begitulah sebenarnya hidup, dunia ini cuma tempat persinggahan. Manusia ini datang dan pergi. Kaya, miskin, sakit, sihat, bijak, goblok, rajin, malas; semuanya cuma singgah untuk seketika. Apabila difikir-fikir, itulah sebenarnya ujian yang Tuhan hadirkan, untuk menilai setinggi mana syukur kita. Sehebat mana kita menghargai manusia-manusia yang pernah hadir dalam hidup kita. Ya, inilah hidup!

-Sahabat. Datang dan pergi?

Bertemu dan berpisah; itu lumrah. Jangan pula disalahkan pertemuan andai takut dengan perpisahan. Setiap pertemuan pasti ada perpisahan, dan begitulah juga dengan manusia-manusia yang pernah hadir dalam hidup kita. Mungkin bahagianya untuk seketika, atau jodohnya setakat itu sahaja. Tapi begitulah adat hidup, musafir seperti kita yang cuma menumpang di negeri dunia ini. Sekadar menanam sebanyak amal agar nanti dapat merasa manisnya pohon-pohon amal yang kita tanam di ladang kehidupan. Moga kita bertemu di syurga abadi nanti!

Buat kamu yang sering datang dan pergi, moga terus bahagia. Hamba cuma insan biasa, tidak sempurna.

2 comments:

  1. aslmkum..entry yang menarik.saya singgah dan follow kamu. :)

    ReplyDelete
  2. terkesan la amir...ahah.. aku pernah gak hadapi situasi cmtu tp bukan selalu... yang pasti, bila alaminya.. byk perkara y akan kite fikir....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails